Područni uredi

Nevrijeme u više županija

duzs

Sisačko-moslavačka županija

Olujno nevrijeme zahvatilo je 28. lipnja u vremenu od 14:30 do 18:00 sati dijelove županije, posebno mjesta Martinska Ves, Sisak i Popovača. Zaprimljeno je više desetaka dojava o srušenim stablima i granju na prometnicama te više dojava o oštećenjima i prekidima na niskonaponskoj i visokonaponskoj mreži. Također, primljene su dojave o oštećenju krova jedne kuće u Martinskoj Vesi Desnoj te dva krova kuće u Popovači. Tijekom noći zaprimljena je jedna dojava o padu stabla na prometnicu između Martinske Vesi Desne i Trebarjeva Desnog. Vatrogasci DVD-a Trebarjevo Desno uklonili su stablo i promet je uspostavljen. Na otklanjanju posljedica nevremena tijekom dana i noći intervenirale su sve nadležne službe.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Iza 16:30 sati područje županije zahvatilo je olujno nevrijeme. Zaprimljeno je 15 dojava građana o srušenom drveću na prometnice te oštećenju električnih vodova. Intervenirale su nadležne službe. Zbog pada stabla na jedan stambeni objekt u naselju Nova Pisanica intervenirao je DVD Velika Pisanica.

Virovitičko-podravska županija

Područje županije (Pitomača, Špišić Bukovica i Virovitica) zahvatilo je 28. lipnja 2017. oko 17:45 sati nevrijeme. Zaprimljeno je više dojava o srušenim stablima te štetama na krovovima i elektromreži.

Grad Zagreb

U Zagrebu je 28. lipnja u vremenu od 15:31 do 18:00 sati primljeno nekoliko dojava građana o posljedicama jakog vjetra. Uslijed srušenih stabala i granja došlo je do oštećenja dva vozila te manjih poteškoća u odvijanju prometa. U vremenu od 23:40 do 02:00 sati zaprimljeno je 40 poziva u vezi uklanjanja drveća s prometnica, nogostupa i automobila. Jak vjetar na području Grada Zagreba uzrokovao je veću materijalnu štetu na vodovima električne energije, razbacivao je kontejnere za komunalni otpad, a zabilježena je šteta na osobnim automobilima i stambenim zgradama (trganje panoa reklama i limenih dijelova zgrada). U Svetoj Nedelji u Ulici Tina Ujevića kbr. 8 jak vjetar je otpuhao oko 30 m² krovišta sa stambene kuće. Na intervenciju je izašlo 8 vatrogasaca s vozilom iz DVD-a Kerestinec, a intervencija je završila u 02:11 sati.

Međimurska županija

Područje županije zahvatilo je 29. lipnja u vremenu od 00:28 do 00:45 sati olujno nevrijeme. Zaprimljeno je osam dojava o porušenim stablima na električne vodove i dva osobna vozila. Jedna dojava bila je o potapanju podvožnjaka u Čakovcu i jedna o prevrtanju drvene autobusne kućice na prometnicu. U tri mjesta donjeg Međimurja došlo je do prekida napajanja električnom energijom. Na otklanjanju posljedica nevremena intervenirale su sve nadležne službe.

Karlovačka županija

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i kišom zahvatilo je 28./29. lipnja iza 23:30 sati dio županije. Zaprimljeno je više dojava o padu stabala na prometnice zbog čega je bio usporen promet. U Gornjem Prilišću vjetar je odnio krov s kuće. Zaprimljeno je više dojava o oštećenjima stupova i pokidanim žicama na niskonaponskoj i visokonaponskoj mreži. Bez opskrbe električnom energijom u večernjim satima ostala su područja u dijelu općine Draganić, područje Drežnice i dio Generalskog Stola. Na području Vojnića i naselja Zorkovac kod Ozlja došlo je do ispada 7 trafostanica od 10 kV. Na otklanjanju posljedica nevremena intervenirale su sve nadležne službe.

Požeško-slavonska županija

Kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom te mjestimice olujnim vjetrom zahvatilo je 28. lipnja oko 18:00 sati područje županije. Na području Požeštine zaprimljeno je nekoliko dojava o padovima stabala na prometnice i objekte. U općini Jakšić zbog jakog vjetra došlo je do pada stabla na prometnicu D53 kod mjesta Eminovci, stablo je palo na lovačku kuću u Jakšiću te u mjestu Treštanovci pao je telefonski kabel na prometnicu. U sva tri slučaja intervenirali su vatrogasci JVP Požeško-slavonske i DVD Jakšić. Na području Grada Požege u mjestu Dervišaga u Ulici Stjepana Radića vjetar je srušio stablo kojeg su uklonili vatrogasci JVP-a Grada Požega te dio ciglene ograde Kaznenog zavoda u Osječkoj ulici.Zaprimljeno je nekoliko manjih kvarova u vezi nestanka električne energije u naseljima Dobrogošće, Stari Zdenkovac, Svetinja i Kula.

Cestovni promet se tijekom i nakon nevremena, dok se nisu uklonile posljedice, odvijao otežano, a naročito državnom cestom D 53 kroz dio naselja Eminovci. Na otklanjanju posljedica nevremena intervenirale su sve nadležne službe.

Osječko-baranjska županija

Područje općina Đurđenovac i Feričanci zahvatilo je 28. lipnja oko 18:30 sati olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i grmljavinom. Na više mjesta olujni vjetar je srušio stabla na prometnice i električne vodove. Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su sve žurne službe.

Istarska županija

Olujno nevrijeme zahvatilo je 28. lipnja u vremenu od 21:20 do 23:30 sati područje županije, ponajprije područje Umaga, Novigrada i Buja, a zatim nešto kasnije slabijim intenzitetom područje Poreča, Pule, Pazina, Buzeta i Labina.
ŽC 112 zaprimio je više od 70 dojava građana o padu stabala i granja na prometnice, parkirana osobna vozila i kamp kućicu, razbacane prometne znakove i kontejnere za smeće, udaru groma u zgradu bez ozlijeđenih osoba. Vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta i Ceste d.o.o odmah su izlazili na intervencije i otklanjali posljedice nevremena te pomagali ljudima. Nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu.

Vatrogasci JVP-a Pula i Labin imali su po dvije intervencije uklanjanja stabala. Vatrogasci JVP-a Umag imali su preko 20 intervencija uklanjanja stabala, dva udara groma u zgradu i dimnjak te dva ispumpavanja vode s parkirališta i jedne garaže u Cvjetnoj ulici.
Hitna medicinska pomoć je imala intervencije za četiri lakše ozlijeđene osobe (ogrebotine i otežano disanje) na području Umaga. Zbog pada stabla na dalekovod ili strujnu mrežu bez opskrbe električnom energijom ostajali su potrošači na području Umaga, Buja i Novigrada i manjih dijelova Poreča. Dežurne ekipe Elektre su na terenu te uklanjaju kvarove, stanje je mjestimice normalizirano, ali potpuna normalizacija očekuje se tijekom dana. Sve raspoložive službe su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. Nisu zaprimljene dojave o teže ozlijeđenim osobama.


Priloženi dokumenti: