Područni uredi

Sastanak ravnatelja Lozančića i veleposlanice Države Izrael

duzs

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje održan je 26. lipnja 2017. godine sastanak ravnatelja DUZS-a dr. sc. Dragana Lozančića s veleposlanicom Izraela u RH Zinom Kalay-Kleitman.Ravnatelj Lozančić predstavio je veleposlanici ustroj i ulogu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i sustava civilne zaštite te način funkcioniranja sustava od lokalne do nacionalne razine. Pritom su razmijenili i iskustva o vrstama najčešćih ugroza koje pogađaju dvije zemlje.

Veleposlanica se zahvalila na spremnosti i pruženoj pomoći u prosincu 2012., kada je Republika Hrvatska u Izrael poslala Canadair kako bi pomogao u gašenju velikog požara na brdu Karmel. Ravnatelj Lozančić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom dviju država na području sustava civilne zaštite, posebno vatrogastva. Oboje su se složili o nužnosti nastavka suradnje na području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama.Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Vlade Države Izraela Benjamin Netanyahu potpisali su u siječnju 2017. Zajedničku izjavu o namjeri između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Suradnja u okviru zajedničke izjave može uključivati razmjenu stručnjaka i studijske posjete, pružanje pomoći na zahtjev kada nastane katastrofa, razmjenu informacija o programima obuke u području sprječavanja i reagiranja u hitnim situacijama, razmjenu naučenih lekcija iz prijašnjih iskustava ili neki drugi dogovoreni način suradnje.

Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i Memorandumom o suglasnosti između Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Uprave za vatrogastvo i spašavanje Države Izraela koji je potpisan 2014. godine.

Priloženi dokumenti: