Područni uredi

Nevrijeme u više županija

Istarska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja oko 15:45 sati područje županije, najprije Poreča, a zatim Pazina, Buzeta i Labina, koje je trajalo do 18:00 sati. ŽC 112 zaprimio je više dojava građana o padu stabala i granja na prometnice i parkirana osobna vozila. Bez električne energije ostali su potrošači na području Poreča, Pazina, Buzeta i Labina. Sve raspoložive službe su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. Nema ozlijeđenih osoba.

Krapinsko-zagorska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja iza 19:00 sati područje županije. Uslijed jakog vjetra došlo je do većih poteškoća u opskrbi električnom energijom. Srušeni su stupovi na kojima su vodovi električne energije ili su stabla pala na žice te je time onemogućeno ponovno puštanje struje do potrošača. Najviše dojava o prekidu opskrbe električnom energijom zaprimljeno je s područja Velikog Trgovišća, Svetog Križa Začretja, Mirkovca, Zaboka, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Bedekovčine, Radoboja i Gornje Šemnice. Dežurne ekipe Elektre su na terenu te uklanjaju kvarove, stanje je normalizirano u većini pogođenih područja, a potpuna normalizacija očekuje se tijekom 26. lipnja. Problemi su nastali rušenjem stabala u Radoboju, Mirkovcu, Bedekovčini, Zaboku, Šemnici Gornjoj, Vrbovu (Hrašćina), Hruševcu (Donja Stubica), Križanču (Bedekovčina), Špičkovini (Zabok), Gornjoj Batini (Zlatar), Dubravi Zabočkoj, Zajezdi (Budinšćina) i Poznanovcu (Bedekovčina). Vatrogasci su odmah izlazili na intervencije i otklanjali drveće te nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu.
Na D 206 u Kostelu došlo je do odrona kamenja na prometnicu, a sanacija strojevima će biti obavljena tijekom jutra 26. lipnja.

Varaždinska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja oko 21:00 sati područje Lepoglave, Ivanca i Bednje. Zaprimljeno je devet dojava o srušenim stablima prilikom čega je došlo do oštećenja električnih vodova, krovišta kuća te oštećenja vozila. Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Vukovarsko-srijemska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja u vremenu od 20:00 do 21:30 sati dijelove županije. Vjetar je rušio stabla na prometnice u više mjesta: Vukovaru, Vinkovcima, Srijemskim Lazama, Otoku, Svinjarevcima te na Rastovici kod Županje. Na intervencijama uklanjanja porušenog drveća bili su vatrogasci JVP-a Vukovar i Vinkovci te lokalnih DVD-ova. Uslijed groma došlo je do nestanka električne energije (Vođinci, Vinkovci, Vukovar, Petrovci i Stari Jankovci), oštećenja nekoliko električnih brojila, zapaljenje plinskog ormarića (Vukovar) te zapaljenje stabala (Ludvinci). Na više lokacija u Vukovaru vatrogasci su ispumpavali vodu iz podruma. Zbog kvara na 35 kV dalekovodu (Babina Greda – Sikirevci), naselja spojena na regionalni vodovod ostala su tijekom noći bez vodoopskrbe. Kvar je otklonjen 26. lipnja u 06:00 sati.

Osječko-baranjska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja u vremenu od 19:20 do 23:00 sati područje županije. Na više mjesta olujni vjetar srušio je stabla na prometnice i kuće. Bilo je i nekoliko dojava o padu telefonskih i električnih stupova. Zbog iskrenja na elektroinstalacijama i mogućnosti požara isključena je električna energija u dijelovima Osijeka i okolnih naselja. Tijekom noći ekipe HEP-a imale su preko 150 intervencija: električne energije i dalje nema u dijelovima Osijeka, Baranje i više drugih mjesta na području županije. Vatrogasne postrojbe iz Osijeka, Našica, Belog Manastira, Darde i Podgorača imale su ukupno stotinjak intervencija na otklanjanju posljedica nevremena (uklanjanje srušenih stabala s prometnica, ispumpavanje poplavljenih podruma, pomoć kod prekrivanja oštećenih krovova kuća i sl.).

Bjelovarsko-bilogorska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja iza 18:30 sati područje županije. Dojave o posljedicama nevremena zaprimljene su sa šireg područja Garešnice. U naselju Uljanik oštećeno je krovište mjesnog doma, a u naselju Garešnički Brestovac srušilo se stablo na DC 45, pri čemu je oštećeno jedno vozilo. Intervenirala je JVP Garešnica. Zaprimljene su još tri dojave o srušenim stablima na prometnice, evidentirana su oštećenja električnih vodova u naseljima Dišnik, Dražica i Velika Trnovitica.

Požeško-slavonska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja oko 18:30 sati područje županije. Olujni vjetar oštetio je krovišta na tri objekta (dva u Brestovcu i jedan u Velikoj). Primljene su i dojave zbog pada drveta preko prometnice (Antunovac i Požega). U mjestu Biškupci grom je udario u staju te je usmrtio tri ovce i konja, prilikom čega je došlo do zapaljenja staje. U svim slučajevima intervenirali su vatrogasci JVP-a i DVD-ova. U vremenu od 19:00 do 20:45 sati bez električne energije ostala su mjesta Bektež, Gradište i Kula te Kutjevo od 18:45 do 22:45 sati.

Virovitičko-podravska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je područje županije 25. lipnja iza 17:30 sati. Primljeno je nekoliko dojava o srušenom drveću na prometnice (Slatina, Kozice) pa su intervenirali vatrogasci.

Sisačko-moslavačka županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je područje županije (Sisak, Popovača i Kutina) 25. lipnja oko 19:00 sati. Primljeno je više desetaka poziva građana o srušenom drveću preko prometnica i elektrovodova te o više prekida u opskrbi električnom energijom do kojih je došlo zbog mehaničkih oštećenja na dijelovima elektromreže niskog i visokog napona. Na intervencijama su sudjelovali djelatnici HEP-a, komunalnih službi, vatrogasci i policija. Tijekom noći prometnice su raščišćene, a opskrba električnom energijom uglavnom je normalizirana. Zbog većih oštećenja mreže bez električne energije još je nekoliko ulica u Sisku, dio naselja Osekovo u Popovači, naselje Mikleuška i Goilska ulica u Kutini. Popravak kvarova se očekuje tijekom 26. lipnja.

Zadarska županija
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja u vremenu od 20:30 do 21:30 sati područje Grada Zadra. Vatrogasci su imali veći broj intervencija otklanjanja polomljenih stabala koja su pala na prometnice i parkirana vozila.

Grad Zagreb
Olujno nevrijeme zahvatilo je 25. lipnja u vremenu od 19:13 do 20:30 sati područje Grada Zagreba. Najviše dojava primljeno je zbog neočišćenih i začepljenih odvoda i slivnika te srušenih grana drveća. O svim dojava obaviještene su nadležne službe koje su izlazile na intervencije.

Priloženi dokumenti: