Područni uredi

Uručene nagrade pobjednicima Natječaja likovnih, literarnih i foto radova djece i mladih

duzs

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu je 9. svibnja 2017. održana svečana dodjela nagrada pobjednicima Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih.Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali izaslanik predsjednika Vlade RH - državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Krešo Tuškan, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Željko Basta. 

Prisutne je na samom početku pozdravio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u uspješnoj provedbi Natječaja. Dobitnicima je uputio iskrene čestitke, a mentorima zahvalu na uloženom trudu i energiji. Lozančić je u svom obraćanju naglasio kako edukacija i prevencija ne mogu i ne smiju biti samo prazne riječi na papiru. "Ulaganjem u ta dva segmenta od najranije dobi, osigurat ćemo da djeca i mladi jednog dana postanu korisni, učinkoviti i djelotvorni dio sustava civilne zaštite, čija je temeljna baza pojedinac. To je zasigurno naša najbolja investicija u i za budućnost, jer, ističem, a to nije novina, svaka kuna uložena danas u njihovu edukaciju i prevenciju uštedjet će nam sedam kuna u budućnosti", istaknuo je između ostalog ravnatelj Lozančić.

Na ovogodišnji Natječaj, koji je bio otvoren od listopada prošle, do kraja veljače ove godine, pristiglo je preko 4 500 radova u ukupno osam kategorija:

  1. Literarni radovi učenika i učenica osnovnih škola od I. do IV. razreda
  2. Literarni radovi učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda
  3. Likovni radovi učenika osnovnih škola od I. do IV. razreda
  4. Likovni radovi učenika osnovnih škola od V. do VIII. razreda
  5. Likovni radovi djece starije predškolske dobi
  6. Likovni radovi učenika s posebnim potrebama
  7. Literarni radovi učenika s posebnim potrebama
  8. Foto radovi učenika srednjih škola

Nakon selekcije na županijskim razinama, po tri najbolja rada iz svake kategorije poslana su u sjedište Uprave radi konačnog odabira najboljih radova. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja odabrani su najkvalitetniji radovi.

U kategoriji likovnih radova djece starije predškolske dobi treće mjesto osvojio je Minja Popadić, polaznik Područnog odjela „Stribor“ Dječjeg vrtića „Osijek“ iz Osijeka, drugo mjesto osvojio je Mihael Uljanić iz Talijanskog dječjeg vrtića „Naridola“ u Rovinj, dok je prvo mjesto osvojila Nadja Gudan iz Dječjeg vrtića „Bubamara“ iz Donje Stubice.

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od I. do IV. razreda treću nagradu osvojila je Jelena Puček, učenica 3. razreda OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, drugu nagradu osvojila je Saša Jelenčić, učenica trećeg razreda OŠ Ksavera Šandora Đalskog iz Zaboka, dok je dobitnica prve nagrade Korina Milanović, učenica četvrtog razreda OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova.

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda treću nagradu osvojio je Nikola Mance, učenik osmog razreda osnovne škole Skrad, drugo mjesto pripalo je Saši Krajnović, učenici sedmog razreda OŠ Veruda iz Pule, a prvu nagradu osvojila je Marija Čavarović, učenica 7. razreda OŠ Mate Lovraka iz Županje. Nagrade dobitnicima uručio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

U kategoriji literarnih radova od I. do IV. razreda osnovnih škola treću nagradu osvojio je Leo Štorić, učenik 2. razreda OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana, drugo mjesto osvojila je Lara Petković, učenica 3. razreda OŠ Podmurvice Rijeka, a prvo mjesto osvojio je Josip Džalto, učenik 4. razreda OŠ Luka iz Sesveta.

U kategoriji literarnih radova od petog do osmog razreda treće mjesto pripalo je Nini Matanović, učenici 7. razreda OŠ Mate Lovraka iz Županje, drugu nagradu osvojio je Fabijan Vođinac, učenik 5. razreda OŠ Josip Kozarac iz Slavonskog Šamca, dok je prvu nagradu osvojio David Kovačić, učenik 6. razreda OŠ Martijanec. Nagrade dobitnicima uručila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković.

U kategoriji foto radova učenika srednjih škola treće mjesto osvojio je Marko Kiš, učenik 1. razreda Graditeljske škole Čakovec, drugo mjesto osvojila je Gabrijela Šimić, učenica 3. razreda Tehničke škole Slavonski Brod, dok je prvo mjesto osvojila Petra Pavetić - Kranjčec, učenica 2. razreda Privatne umjetničke gimnazije Zagreb.

U kategoriji literarnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojila je Martina Sušac, učenica Osnovne škole Milan Amruš iz Slavonskog Broda, drugo mjesto osvojila je Stela Lovrec, učenica 5. razreda Osnovne škole Gornji Mihaljevec, a prvo mjesto pripalo je Luciji Radak, učenici 7. razreda Osnovne škole Trnovitički Popovac.

U kategoriji likovnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojio je David Miholančan iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, drugo mjesto osvojila je Marija Krupljan iz „V. osnovne škole Bjelovar“, a prvo mjesto je osvojio je Jurica Orlović iz Centra za autizam Zagreb. Nagrade dobitnicima uručio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. 
 
U glazbenom dijelu svečanosti, a na radost sve prisutne djece nastupio je Damir Kedžo, a kroz svečanost dodjele nagrada i priznanja pristune je vodila glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica. Svojim plesnim umijećem nazočnima su se predstavili sportski plesni par Magdalena Vidas i Jakov Bjelac, članovi Sportskog plesnog kluba „Petrinia“ iz Petrinje te članovi  Akrobatskog rock'n'roll kluba Gorica Klara Krilić i Lucian Glagolić te Dorotea Matijević i Ivan Ernest Matković.

Priloženi dokumenti: