Područni uredi

Stožerna vatrogasna vježba "SVAROG 2017"

        Državna uprava za zaštitu i spašavanje koordinator je u projektu Stožerna vatrogasna vježba SVAROG 2017, koji provodi s Nacionalnom školom za civilnu zaštitu Entente Valabre iz Francuske Republike, Ministarstvom unutarnjih poslova - Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore i Regional Fire Monitoring Centre iz Republike Makedonije kao projektnim partnerima. U projektu sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova - Odjel za operacije i koordinaciju u krizama i nesrećama iz Republike Austrije kao sudionik u projektnim aktivnostima. 

        Projekt je pripremljen u okviru financijskog instrumenta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, Poziv za podnošenje prijedloga – vježbe Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Cilj projekta je uvježbati sposobnosti za koordiniranje međunarodnom pomoći zračnih i kopnenih vatrogasnih snaga. 

        SVAROG 2017 će služiti za upoznavanje s novim tehnologijama upravljanja u gašenjem požara na otvorenom prostoru te unificiranje novih taktika i strategija sa svrhom što efikasnijeg gašenja. 
        Osim stožerne vatrogasne vježbe, koja je planirana za studeni 2017. godine na lokaciji Dubrovačkog područja, održat će se četiri radionice. Jedna na temu Upotreba alata za prikaz taktičke situacije, druga na temu Upotreba GIS alati kao potpora za vođenje intervencija gašenja šumskog požara, treća na temu Mehanizma civilne zaštite glede primanja i slanja međunarodne pomoći, te četvrta radionica koja će biti obuka evaluatora za vježbu. Projektom je planirano objavljivanje priručnika Svarog Manual, koji će sadržavati upute za korištenje alata koji su se objašnjavali na radionicama, a moći će ga koristiti svi uključeni u navedenu tematiku i po završetku projekta. 

        Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci (1. veljače 2017. - 31. siječnja 2018.), a ukupan trošak iznosi 377.432 €, od kojih Europska komisija financira do 85%.

Priloženi dokumenti: