Područni uredi

DIP CZ Odjel Rijeka u potpori zborovanju Saveza izviđača Hrvatske

CIVILNA ZAŠTITA

Manifestaciju je otvorenom proglasila zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, a svečanom otvaranju nazočili su zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, pročelnik riječkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Matko Škalamera te Darko Varljen, ravnatelj Crvenog križa PGŽ-a.

 

Kontinuiranu organizacijsku potporu Zborovanja je sukladno Odluci ravnatelja DUZS provodilo 13 pripadnika DIP CZ odjel Rijeka. Aktivnosti DIP CZ su bile usmjerene ka organizaciji smještaja, logističkoj i transportnoj potpori te sigurnoj potpori.

 

Savez izviđača Hrvatske već deset godina organizira Zborovanje izviđača, a ove godine se pod nazivom "Rijeka snova" i motom "Šta da?" po prvi puta održao u gradu Rijeci. Cilj ovog okupljanja je razmjena iskustva, druženje, stjecanje novih iskustava, te naravno upoznavanje grada u kojem izviđači borave.
 

Na Zborovanju su sudjelovale sve izviđačke udruge učlanjene u Savez izviđača Hrvatske, kao i prijateljske izviđačke organizacije iz Bosne i Hercegovine te Slovenije. 

 

Aktivnosti na Zborovanju podijeljene su po kategorijama SIH-e: poletarci i pčelice (6-11 godina), izviđači i planinke (12-15 godina), istraživači (16-20 godina) i brđani (21+). Stariji sudionici bili su smješteni pod šatorima na području bivšeg heliodroma Trsat, dok su mlađi sudionici bili smješteni u dvorani OŠ Vladimir Gortan i Dvorani mladosti.

 

Glavni dio aktivnosti održavao se tijekom subote, 24. svibnja. Za sve dobne kategorije osmišljene su aktivnosti prelaska staze po zadanim točkama primjerene uzrastu sa zadacima koji sudionici prolaze samostalno ili sa voditeljem.
 

U cilju obogaćivanja aktivnosti, na Zborovanju su se održale i prezentacije i aktivnosti raznih udruga koje su svoje programe prezentirale sudionicima i građanima na Danu otvorenih vrata, u nedjelju, 24. svibnja. Posebno ističemo atraktivne prezentacije vatrogasaca, policije i eRIpio” – hrvatske Udruge za promicanje tehnika i vrijednosti CZ.

 

Zborovanje je također i natjecateljskog karaktera gdje sudionici pokazuju svoje vještine i znanja, a najboljima od njih dodijeljena su priznanja na svečanom zatvaranju manifestacije.

Priloženi dokumenti: