Područni uredi

Održana 5. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

duzs

U četvrtak, 17. listopada 2013. u 10:00 sati u prostorijama MUP-ovog odmarališta Valbandon u Istri, započela je Peta konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. 

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je ujedno i predsjednik Odbora Hrvatske platforme. U uvodnom govoru ministar je istaknuo ulogu razvijanja i jačanja institucija, mehanizama i kapaciteta sa svrhom izgradnje otpornosti na katastrofe. Dodao je da će institucije lakše izgraditi svoje mehanizme i kapacitete samo kvalitetnim razumijevanjem smanjenja rizika te ranjivosti. Smanjenje rizika od katastrofa nije posao smo jedne institucije, nego se time moraju baviti svi – od lokalne do nacionalne razine, smatra ministar. Isto tako naglašava potrebu sistematične ugradnje smanjenja rizika od katastrofa u programe spremnosti i odgovora te oporavka od njih, jer svakom aktivnošću kojom se bavimo nakon katastrofe - odgovorom, oporavkom, razvojem možemo djelovati pozitivno ili negativno na nove rizike. U zaključku svog uvodnog govora ministar ističe kako je cilj da smanjenje rizika od katastrofa postane nacionalni prioritet, ali i prioritet lokalne zajednice sa snažnom institucionalnom primjenom. 
    


Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić u svom uvodnom govoru je rekao da je Republika Hrvatska na području smanjenja rizika od katastrofa dosta učinila, no da je još dug put do sigurne zajednice. Istaknuo je kako se promjene oko nas događaju sve brže i sve su dinamičnije, dok se prirodne i antropološke katastrofe događaju sve učestalije. Zato je, ističe, funkcija Platforme ujediniti trud svih sektora na smanjenju rizika koje donose klimatske promjene, kao i ostale prirodne i antropološke okolnosti te upozoriti na postojeće rizike i potrebu smanjivanja istih. Također ističe da to nije posao samo jednog sektora, već se uspješno može djelovati samo ako se ujedine iskustva, znanja i aktivnosti.

Ravnatelj je podsjetio da je na nedavno održanom 4. sastanku Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa naglašena potreba snažnijeg uključivanja akademske zajednice i privatnog sektora u rad nacionalnih platformi, potreba približavanja ciljeva i smjernica platformi na jednostavan i primjenjiv način lokalnim zajednicama te poticanje uključivanja gradova u UN-ovu kampanju ''Moj grad je siguran''. Posebnu zahvalu Perinić je uputio gradovima koji su se do sada uključili u navedenu kampanju u Republici Hrvatskoj – Dubrovniku, Zagrebu i Bjelovaru, ali je pozvao i ostale gradove da se priključe. Kao zaključak svog govora Perinić je naveo kako smatra da će Platforma uz pomoć državnih i lokalnih, javnih i privatnih, akademskih i medijskih, međunarodnih i civilnih resursa, u bliskoj budućnosti postati učinkovit mehanizam za implementaciju ciljeva smanjenja rizika od katastrofa. Na Konferenciji su prvoga dana izlagali i čelnici državnih tijela i ustanova, akademici, doktori i profesori te stručnjaci iz nekoliko institucija, između ostalih iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe spašavanja te Dubrovačko-neretvanske županije.Priloženi dokumenti: