Područni uredi

Pripreme i provođenje protupoplavnih mjera i aktivnosti na području hrvatskog Podunavlja

duzs

Zajednički koordinativno-radni sastanak čelnika ili predstavnika institucija i službi od značaja za pripremu i provođenje protupoplavnih mjera i aktivnosti na području hrvatskog Podunavlja održan je danas, 19. siječnja, u prostorijama Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Osijeku, s početkom u 11 sati.

Sastanak je sazvao ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta koji su izazvali nagli porast vodostaja i formiranje velikog vodenog vala na rijeci Dunav, čija se kulminacija na ulasku u Republiku Hrvatsku prema prognozama očekuje ovaj vikend, 22./23. siječnja 2011., kao i mogućih posljedičnih porasta vodostaja (zbog uspora) na njegovim pritocima.

Na sastanku, koji je vodio pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje i zapovjednik civilne zaštite RH Stjepan Huzjak, razmotrena je trenutna situacija obrane od poplava, mjere koje su provedene kao i dostatnost operativnih kapaciteta za djelovanje te je zaključeno da su sve službe pripravne za dolazak vodenog vala i spremne su u svako doba reagirati u slučaju potrebe.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su kako se kulminacija vodostaja u Batini, prema trenutno dostupnim podacima, očekuje u danima vikenda, kada se očekuje vodostaj od oko +650 cm, što je još uvijek u domeni redovnih mjera obrane od poplava.

Naglašeno je kako se sve aktivnosti u cilju zaštite područja uz rijeke Dunav i Dravu, kao i uz njihove pritoke gdje je došlo do značajnog uspora i posljedičnog povišenja vodostaja, provode uspješno.

Na sastanku su sudjelovali:
- načelnik Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko – srijemske županije Mato Golubičić,
- zamjenica načelnika Stožera zaštite i spašavanja Osječko–baranjske županije Ružica Slišković Bartoloti,
predstavnici:
- Hrvatskih voda,
- Hrvatske vojske,
- Policijske uprave Osječko- baranjske te 
- lokalne samouprave.

Iz DUZS-a, uz pomoćnika ravnatelja i zapovjednika civilne zaštite RH Stjepana Huzjaka, sudjelovali su:
· Zvonko Grgec, pročelnik PUZS-a Osijek,
· Zdenko Lovrić, pročelnik PUZS-a Vukovar,
· Mirko Košturnjak, načelnik Odjela za zaštitu i spašavanje PUZS-a Osijek,
· Iva Babić, načelnica Odjela za preventivu, planiranje i nadzor PUZS-a Osijek,
· Ivan Rendulić, načelnik Županijskog centra 112 Osijek,
· Tomislav Dujmić, načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor PUZS-a Vukovar


Priloženi dokumenti: