Područni uredi

Europska regionalna platforma

MEĐUNARODNA SURADNJA

Sastanak je održan u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, u trajanju od 11. do 13. studenog 2009. godine.


Predstavnici DUZS na sastanku su bili Damir Čemerin, zamjenik zapovjednika CZ i Nataša Holcinger, stručna suradnica, oboje iz Službe za civilnu zaštitu. 

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća Europe, UN-a, Nacionalnih platformi te predstavnici država koje prihvaćaju HFA (Hyogo Framework for Action) te ostali sudionici u ulogama predavača.

 

Na početku sastanka Damir Čemerin je održao kratki govor u kojem je obavijestio prisutne da je došlo do napretka u kreiranju Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa te da je 09. studenog 2009. godine održana Prva hrvatska konferencija o smanjenju rizika od katastrofa i da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje jako zadovoljna odazivom obzirom da se odazvalo oko 180 sudionika. Napomenuo je da za izlaganje na Konferenciji prijavljen 51 rad, što je jako veliki interes za sudjelovanje obzirom da je Vlada prihvatila odluku o održavanju Konferencije tek u ožujku ove godine. Na žalost, obzirom na financijsko i vremensko ograničenje moralo se od prijavljenih radova odabrati najboljih 22, što je Stručni Odbor i učinio, a ostali će se radovi objaviti u Zborniku radova. Obzirom da se radi o prvoj takvoj konferenciji i više je nego zadovoljan ishodom, odazivom i zaključcima Konferencije.

 

Sastanak je nastavljen pod vođenjem Stevena Barnesa te se raspravljalo o prethodno predloženom nacrtu koncepta Europske regionalne platforme, u koji će se unijeti neke izmjene, o imenu Platforme te o idućim zadacima i predsjedateljima Europske regionalne platforme. Predsjedatelj će se mijenjati svake godine, a dogovoreno je i da će se sastanak europskih Nacionalnih platformi također održavati jednom godišnje. Sljedeći predsjedatelj će biti Švedska, a supredsjedatelj Makedonija. Ime Europske regionalne platforme biti će "European Forum for Disaster Risk Reduction" odnosno u prijevodu "Europski forum za smanjenje rizika od katastrofa".

 

Tijekom sastanka održana su brojna predavanja na temu smanjenja rizika od katastrofa te je sastanak poslužio kao odličan forum za razmjenu mišljenja i ekspertiza.

 

Raspravljalo se i o sljedećim koracima ka unapređenju Europske regionalne platforme i o zemlji domaćinu za sljedeći sastanak te je dogovoreno da će se sljedeći sastanak održati krajem rujna iduće godine u Švedskoj.

Priloženi dokumenti: